Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου 20 Οκτωβρίου: Ημέρα της Αστυνομίας Ημέρα Τιμής Αποστράτων 26 Ιουνίου: Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Ανακοινώσεις για 17Ν - Ε.Λ.Α. Τελικός CHAMPIONS LEAGUE - Αθήνα 2007 Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Έκθεση Σ.Ο.Δ.Ν. Ενδοοικογενειακή βία Οπλοφορία, χρήση από αστυνομικούς Καθ' οδόν 2001 - 2005 Δελτία Τύπου Στατιστικά Στοιχεία Λόγοι Προεδρία Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας Αστυνομικές Επιχειρήσεις "ΠΟΛΙΣ" Ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Αιγαίου - Ιονίου Εγκύκλιοι Αρχείο Φωτογραφιών

(22-1-2002) Σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά το 2001, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας «ΚΑΘ΄ ΟΔΟΝ 2001-2005» Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
       
Σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά το 2001, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Προγράμματος  Οδικής Ασφάλειας «ΚΑΘ` ΟΔΟΝ 2001 - 2005»

Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά  14,4 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος σημειώθηκε το 2001,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών της Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας για το 2001, που παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ειδικότερα, κατά το έτος 2001 σημειώθηκε μείωση στα θανατηφόρα ατυχήματα κατά 8,3% και στα σοβαρά ατυχήματα κατά 23%. Ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα μειώθηκε κατά 9,1 %, των σοβαρά τραυματιών κατά 23% και του συνόλου των παθόντων κατά 14,3 %. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2001 καταγράφηκαν 192 λιγότεροι νεκροί, 963 λιγότεροι σοβαρά τραυματίες και 3.438 λιγότεροι ελαφρά τραυ-ματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά ανταποκρίνονται πλήρως στους ποσοτικοποιημένους στόχους για τα τροχαία ατυχήματα που τέθηκαν βάση του Στρατηγικού Σχεδιασμού «ΚΑΘ΄ ΟΔΟΝ 2001-2005» για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφά-λειας στην Ελλάδα, τον οποίο συνέταξε και εφαρμόζει από πέρσι η Διυπουργική Επι-τροπή. Οι στόχοι αυτοί, όπως είναι γνωστό, προβλέπουν τη μείωση των νεκρών από οδικά τροχαία ατυχήματα κατά 20% για την περίοδο 2001-2005 και κατά 40% μέ-χρι το 2015 σε σχέση με το 2000.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, η επιτυχία αυτή, οφείλεται, πέρα από το σχέδιο αστυνόμευσης, στη αρμονική και συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των συναρ-μόδιων Υπουργείων και φορέων στα πλαίσια του «ΚΑΘ` ΟΔΟΝ 2001-2005». Παράλληλα τόνισε ότι την ίδια κατεύθυνση θα έχουν οι ενέργειες της Διυπουργικής Επιτροπής και το 2002, με στόχο τη μείωση των νεκρών αλλά και των συνολικά παθόντων από τροχαία  ατυχήματα κατά 5% σε σχέση με το 2001.

Εκτός του Υπουργού και Προέδρου της Επιτροπής κ. Χρυσοχοϊδη, στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστος Πάχτας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Λάμπρος Παπαδήμας, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ιωάννης Τσακλίδης, ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Εκτορας Νασιώκας, ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σπύρος Βούγιας και ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ευάγγελος Μαλέσιος, που αναφέρ-θηκαν στα ειδικότερα θέματα των Υπουργείων που εκπροσωπούν, αναλύοντας τη δρα-στηριότητα, τα μέτρα και τα προγράμματά τους.

Τέλος, όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την πολυπλοκότητα του τροχαίου ατυχήματος,  την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισής του αλλά και την ομαλή συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων στα πλαίσια της Διυπουργικής Επιτροπής.  Παράλληλα εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη δέσμευσή τους για συνέχιση των κοινών προσπα-θειών και ουσιαστική συμβολή στο Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας «ΚΑΘ΄ ΟΔΟΝ 2001-2005», που στοχεύει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και αντιμετωπίζει ριζικά, συνολικά και μακροπρόθεσμα  το θέμα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Αθήνα,  22  Ιανουαρίου 2002